Gulvvarme og -køling giver komfort året rundt

"Ved hjælp af Danfoss CF2-systemet kan vi styre både gulvvarme og -køling, og vi kan også samtidig sikre fremtidig fleksibilitet i forhold til flytning af termostaterne".

Bas Linsen
Gulvvarmekonstruktør

— 9. september 2014 Af Vandbåren gulvvarme

En bæredygtig løsning
I den hollandske by Rotterdam blev en kontorbygning fra 1960'erne skrællet helt ind til kernen og derefter genopbygget. Projektet inkluderede opbygning af nye kontorer og tilføjelse af yderligere ni etager, med luksuslejligheder øverst. Bygherren ville have et særdeles bæredygtigt klimasystem med både varme og komfortkøling. Varmen leveres til bygningen via byens fjernvarmesystem. For at opnå den ønskede køleeffekt blev der udviklet en skræddersyet løsning, der inddrog vand fra floden Maas, der løber lige ved siden af bygningen. Vandet føres ind i varmevekslere for at levere kølingen.

Gulvvarme og køling
For at sikre, at beboerne i lejlighederne kunne få den mest komfortable oplevelse, det var muligt at opnå, blev det besluttet at gøre brug af gulvvarme. I årets varme måneder sørger dette system også for at køle lejlighederne. En manuel omskifter til skift fra varme til køling sikrer, at varme og køling ikke kan køre samtidig, så man undgår energispild.

Fleksibilitet er en nødvendighed
I alle lejlighederne blev der brug ikkebærende stolpevægge, så fremtidige ejere har fleksibiliteten til at kunne arrangere rummenes udformning, så det passer til deres personlige præferencer. Dette designvalg betød, at temperaturstyringen i hvert enkelt rum skulle være nem at flytte rundt.

Trådløse styreenheder
En Danfoss-løsning med det trådløse CF2-styringssystem blev den valgte løsning, der passede til det innovative designkoncepts krav. Det gav mulighed for, at temperaturen kan indstilles individuelt i hvert enkelt rum. Derudover gav de trådløse CF-R termostater den nødvendige fleksibilitet i forhold til mulige fremtidige ændringer til rumudlægningen i lejlighederne. Takket være 2-vejs-kommunikation mellem rumtermostaterne og den centrale masterregulator med en frekvens på 868,42 MHz er det trådløse system ekstremt pålideligt.

Lejlighedernes teknikskab
Varme- og kølingsforsyninger forsynes til lejligheden og tilsluttes fordelerrøret. En manuel omskifter giver lejlighedens beboere mulighed for at skifte mellem varme- og kølestyring. CF2 indeholder adskillige funktioner til optimal styring af gulvkøleapplikationer, og CF-MC-masterregulatoren åbner og lukker automatisk de elektriske aktuatorer. Hver enkelt del er styret af en af CF-R-rumtermostaterne.

Land: Holland
Bygningstype: Lejligheder
Bygningsår: 2012
Størrelse: 36 x 210 m2
Varmeafgiver: Gulvvarme
Køleafgiver: Gulvkøling
Styringstype: CF2 (CF-MC, CF-RD, CF-RS, CF-EA)
Varmekilde: Fjernvarme
Kølekilde: Flodvand
Virksomhedsnavn: Jupiter Vloerverwarming Benelux BV
Virksomhedsbranche: Gulvvarmekonstruktion
Navn på den private forbruger: hr. og fru Schoneveld

 

 

Vær social Deltag aktivt

Vil du lære os at kende?

Lær os at kende, og deltag i samtalen